Träning för seniorer

För löpande information om seniorernas träningar, se Kalender för SIK Skidor på hemsidans startsida och information i Facebookgruppen “Sundbybergs IK Skidor”.

Seniorträning med SIK Skidor

Ambitionen för Sundbybergs IK Skidor senior är att bedriva skidträning som passar ett brett spektrum av åkare, från skidentusiasten som gillar att träna i grupp till elitmotionärer med sikte på de främre startleden i Vasaloppet.

Fokus i vår träning ligger på teknik och intervaller, och vi kör intervallerna så att alla kan vara med – de lite starkare kör bara någon intervall extra. Nedan är en sammanfattning av hur vårt verksamhetsår i normala fall ser ut över året.

Höst (1 september – jul)

onsdagar; rullskidor

lördagar; stavlöpning

Vinter (v. 2 – 31 mars)

onsdagar; skidor

Vår (1 maj – midsommar)

onsdagar; barmarksträning

Vi får ofta frågan “vilken nivå måste jag hålla för att kunna vara med på träningarna?” och vårt generella svar är – kom och testa! Grunden är som sagt att alla ska kunna ta del av vår träning efter egen förmåga, MEN vi har inte tränarkapacitet att bedriva nybörjarkurser (men vi rekommenderar gärna tränare i Stockholmsområdet där man kan köpa privatlektioner för att komma igång innan man kommer till våra träningar).

När det kommer till rullskidor behöver man dock ha viss vana för att vara med på våra träningar, och det är ur ett säkerhetsperspektiv f.a. för åkaren själv. Man ska ha ok balans på rullskidorna, kunna bromsa och ta kurvor på ett säkert sätt etc. Liknande gäller för skidor på vintern.

Återigen dock, om man är fundersam – kom och testa på en träning, något vi uppmuntrar generellt om man funderar på att gå med i vår klubb, Många av våra aktiva har något lopp i Vasaloppsveckan, eller andra långlopp, som säsongens huvudsakliga målsättning, därav blir det mycket fokus på klassisk skidåkning.

Stakning har blivit allt mer dominerande inom klassisk skidåkning, speciellt i långlopp, och visst lägger även vi stor fokus på stakning men uppmuntrar alla att köra efter egen förmåga, alla växlar i klassisk skidåkning.

Vi är också varma förespråkare för skate, och när Vasaloppsveckan är över så är skate vårt primära fokus på träningarna.

Skidåkning året runt – välkommen att komma och träna med Sundbyberts IK Skidors seniorer!

Kontaktperson för seniorerna: Martin Höglund