Till minne av Anders Börjesjö

Anders Börjesjö har efter en kort tids sjukdom somnat in i närvaro av familjen.

Anders var en engagerad medlem i Sundbybergs IK Skidor under många år, 14 för att vara exakt. Vi är många som har haft förmånen att få ta del av hans glädje för sporten, inte minst drivet av dottern Malins framfart i spåren.

Anders engagemang för längdskidåkningen i Stockholm var ovärderlig för oss i klubben. Han vågade satsa och tänka stort. För Anders var allt möjligt: Ordna en rullskidtävling i Stockholm? ”Såklart att det går!” Stötta arrangemanget runt Slottsprinten? ”Absolut, fixar jag”.  Ta över ansvaret för en stor tävling med masstart för enbart tjejer och som är seedningsgrundande för Tjejvasan? ”Självklart!” Och det är många kvinnor, tanter och tjejer genom åren som tagit sig an Tjejskidan, tävlingen som blev synonym för Anders. Extra stolt var han ett år när Malin först vann och efter ett ombyte tog sig ut i spåret för att fotografera övriga deltagare. När vi fick anpassa tävlingen under pandemin och endast låta barn och ungdomar köra så var det med lika stor entusiasm och sinne för detaljer som han planerade tävlingen. Hans glädje över att se de mer vana åkarna ladda upp och verkligen fokusera på att ta en placering var lika stor som den över att se rena nybörjare våga köra en tävling för första gången. Vi hade priser till samtliga och Anders stod självklart och tog emot att alla vid målgång. Hans genuina bidrag till bl.a. Norrskidan, DM och andra tävlingar har varit oerhört betydande.

Anders var även aktiv i styrelsen för skidsektionen under många år, bland annat under pandemin. På senare år engagerade han sig också i Stockholms Skidförbund. Med Anders självklara lugn vid ibland knepiga frågor blev det enkelt att fatta beslut, våga köra på och också skratta åt den situation vi befann oss i. Anders levde efter klubbens ledord Träna, Tävla, Trivas och oavsett situation var han orädd för att lyfta viktiga frågor för att leda klubben enligt vår värdegrund. Det var också mycket tack vara Anders som vi fick till en första After Ski på vårt fina konstsnöspår med musik och högtalare. Skidåkning handlade för Anders inte bara om träning och tävling utan lika mycket om att ha kul och umgås. Det var viktigt att alla kunde och skulle få vara med, allt efter egna förutsättningar och ambitioner. Vi tänker med värme på när vi träffade honom i samband med stafett-DM i vintras, i första hand var han där för att heja på Malin, men det kändes ända in i hjärtat när man fick ett extra ”heja” och ”kör på nu” när man passerade på slutvarven.

Vi minns Anders som en person med stort hjärta, härlig humor och en stabil kompass. Våra tankar går till hans närmaste, fru Ingalill och dotter Malin.

För Sundbybergs IK Skidor: Annika Svensson, Henrik Ahnbrink och Paula Lembke.

Anders Börjesjö

Dela gärna med andra!